Menu

Tempat Menarik Di Seoul

pakej seoul halal 2018 murah

Selain terkenal dengan kpop dan drama, banyak tempat menarik di Seoulyang boleh anda pergi. Tempat-tempat ini unik dan terkenal dengan tarikan tersendiri, selain femes kerana sebagai tempat pengambaran drama-drama Korea.

Namsan Tower

tempat menarik di seoul

Tempat femes dan wajib pergi bagi tourist-tourist yang datang ke Korea. Namsan Tower terletak di Namsan Mountain, di pusat bandar Seoul. 

Banyak tempat-tempat menarik di sekitar Namsan Tower yang boleh anda pergi seperti Namsangol Hanok Village, Seoul Time Capsule, N Plaza, Namsan Park, dan Namsan Octagonal Pavilion.

Anda boleh menikmati pemandangan cantik bandar Seoul dari puncak Namsam Tour. Di roof terrace pula terletaknya berjuta padlock yang ditinggalkan pengunjung. Padlock ada dijual di Namsan Tower, atau anda boleh bawa dari rumah.

Trek laluan ke Namsan Tower ada 2 jalan, jalan biasa dan jalan cerun. Untuk jalan biasa, akan sampai ke level bawah, boleh naik lif ke atas. Bagi yang sukakan trekking, boleh lalu jalan cerun yang terus ke level atas.

Bayaran untuk observatory: KRW10000 untuk adult, dan KRW8000 untuk kanak-kanak dan warga emas.
Kanak-kanak (3 ~12 tahun)
Dewasa (13 tahun keatas)
Warga emas (65 tahun keatas)

Everland

tempat menarik di seoul

Taman Tema terbesar di Korea dan mendapat tempat keempat ranking taman tema paling kerap dikunjungi. Taman Tema ini menyediakan pelbagai jenis attraction seperti rides, festival, dan zootopia.

  • Global Fair

Banyak bangunan dengan architecture yang unik dan cantik dengan ciri-ciri dari pelbagai negara. 

tempat menarik di seoul
Global Fair
  • American Adventure

Permainan-permainan di sini bercirikan 500 tahun sejarah Amerika seperti culture Rock ‘n’ Roll. Tempat yang penuh dengan thrill!

tempat menarik di seoul
American Adventure
  • Magic Land

Magic Land dibina berdasarkan cerita dongeng arnab dengan kura-kura. Zon ini sesuai dengan kanak-kanak. Mereka boleh jumpa watak-watak fairy tail lain selain arnab dan kura-kura. Banyak rides disediakan khas untuk kanak-kanak di sini.

tempat menarik di seoul
Magic Land
  • European Adventure

‘Four Season Garden’, taman bunga yang menempatkan bunga-bunga seperti tulip, rose, dan kekwa yang mekar berbunga sepanjang tahun. Ada Rose Garden untuk menikmati suasana romantik, dan rumah style europe di Holland Village.

tempat menarik di seoul
European Adventure
  • Zootopia

Ada 2000 haiwan dari 201 spesis ditempatkan di zootopia. Antara haiwan anda boleh jumpa di sini termasuk harimau, singa, beruang, white tiger, zirafah, gajah, dan burung unta.

tempat menarik di seoul
Zootopia

Everland menganjurkan tema-tema mengikut festival seperti festival Tulip, Rose, Summer Splash, Halloween, Romantic Illumination, dan lain-lain.

Vivaldi Park

tempat menarik di seoul

Vivaldi Park terletak 1 jam perjalanan dari Seoul. Sekiranya anda pergi semasa musim sejuk, anda wajib pergi ke Vivaldi Park Ski World untuk merasai pengalaman bermain ski. Vivaldi Ski World dibuka pada waktu siang dan malam. 

Mereka menyediakan kelas asas bermain ski, jadi pengalaman ski lebih menarik kerana anda belajar asas dahulu.

Selain ski, facilities lain termasuk gondola, golf, equestrian, bowling, billiard, swimming pool, sauna, lake park, forest bathing site, gelanggang badminton & basketball, supermarket, farmasi, kedai kopi, dan restoran.

Nami Island

Nami Island popular dengan drama ikonik korea, Winter Sonata. Ramai peminat drama korea datang untuk bergambar dengan statue pelakon Winter Sonata yang dibuat dari copper. 

Selain popular dengan drama, Nami Island mempunyai suasana nature dan pemandangan yang sangat cantik. Anda akan dapat banyak gambar cantik-cantik di sini.

Antara aktiviti yang anda boleh lakukan di Nami Island termasuk berbasikal, menaiki UNICEF Charity Train, Electronic Tour Bus atau Sky Bike. Antara jenis basikal anda boleh sewa termasuk basikal untuk seorang, tandem, atau 4 seater.

Anda boleh menikmati dosirak atau nama lainnya lunchbox korea. Ada nasi dan lauk di dalam bekas, dan anda perlu goncang sebelum makan. Panasnya lunchbox itu memerlukan anda memakai sarung tangan untuk goncang.

Ada dua cara untuk ke Nami Island, dengan feri atau zip-line. Zip-line hanya disediakan untuk jalan pergi sahaja, jadi perlu balik dengan feri juga. 

Myeongdong

Myeongdong merupakan tempat shopping utama di Seoul. Myeongdong menempatkan banyak kedai-kedai yang menjual brand terkemuka. 

Antara barang anda boleh cari di Myeongdong termasuk kosmetik, baju, kasut, accessory, dan ada banyak jenis restoran seperti fast food, Western, Japanese dan restoran family.

Selain barang, terdapat juga theater, Nanta theatre, Seoul Global Cultural Center, dan information center.

Gyeongbokgung Palace

tempat menarik di seoul

Istana Gyeongbokgung merupakan istana diraja yang dibina semasa zaman Dinasti Joseon. Kerajaan Korea telah banyak melabur tenaga dan duit untuk membaikpulih istana ini.

Majlis penukaran pengawal di Istana Gyeongbokgung dijalankan sehingga sekarang. Majlis ini merupakan experience menarik untuk merasai suasana traditional Korea pada zaman dahulu.

Anda boleh mencuba pakaian traditional Korea seperti Hanbok atau pakaian pengawal.

Gwanghwamun

tempat menarik di seoul

Gwanghwamun square menyimpan sejarah perang Korea-Jepun. Di tengah-tengah gwanghwamun plaza terletak statue King Sejong the Great iaitu raja ke-empat respected king dari Dinasti Joseon.

Selain King Sejong, terdapat juga statue Turtle Ship, dan Admiral Yi Sun Shin, commander tentera laut Korea yang terkenal dengan pencapaian semasa perang Korea-Jepun. 

Gwanghwamun square ialah divider jalan yang bersaiz plaza dan mempunyai ruang yang cukup untuk menempatkan event dan konsert.

Cheonggae Stream

Cheonggae Stream mengalir sepanjang 11km dari Cheonggye Plaza ke Hangang River, melalui bawah 22 jambatan berbeza. Cheonggae Stream dibaikpulih sebagai salah satu projek kerajaan untuk mencantikkan kawasan bandar.

Laluan Cheonggae Stream melalui kawasan berdekatan dengan Deoksugung Palace, Seoul Plaza, Sejong Center, Insadong Street, Istana Changdeokgung, dan Istana Changgyeonggung.

Air di Cheonggye Stream sangat cantik dan bersih, jadi ramai yang datang untuk bergambar dan bersantai. Anda boleh menikmati suasana nature di sepanjang stream ini. 

Pada bulan November setiap tahun, akan ada Seoul Lantern Festival di sepanjang 1.3k dari Cheonggye Plaza ke jambatan Supyogyo. Pelbagai jenis dan rupa patung bercahaya dipamerkan di sungai.

Sindang-Dong Tteokbokki Town

tempat menarik di seoul

Sindang-Dong Tteokbokki Town terletak di satu lorong yang menempatkan banyak kedai-kedai yang menjual tteokbokki. Tteokbokki di sini bukan seperti street food, biasa tapi dimasak sebagai satu hidangan lengkap.

Selain tteok (rice cake) dan gochujang (sos untuk kuah), anda boleh tambah bahan lain dalam hidangan seperti ramyeon, daging, cendawan, dumpling goreng, fish cake, sosej, telur, kepingan cheese, taugeh, daun bawang, dan diseason degan soy sos.

Hidangan ini dihidang dalam wok besar dan dimasak di meja pelanggan. Lepas habis hidangan tteok, anda boleh tambah nasi di lebihan kuah gochujang.

tempat menarik di seoul

ARBA Travel menawarkan pakej Korea Seoul yang akan bawa anda ke tempat-tempat di atas, dengan harga yang berbaloi. Pakej kami tidak bawa anda ke tempat-tempat tourist trap.

Degan pakej kami, anda boleh menikmati pemandangan cantik, keindahan semulajadi, merasai pengalaman di taman tema, shopping murah, dan makan makanan yang sedap dan halal.

Tempat Menarik Di Jeju

tempat menarik di jeju

Banyak tempat menarik di Jeju yang wajib anda pergi. Trip ke Pulau Jejusesuai untuk dapatkan pengalaman trip yang more to nature. Anda akan dapat menikmati pemandangan yang takkan dilupakan di Jeju!

Dragon’s Head Rock

tempat menarik di jeju

Batu ini 10 meter tinggi dan 30 meter panjang, jadi disebabkan lava. Dalam jangka masa panjang, batu tersebut dihentam angin dan ombak, akhirnya terbentuk seperti kepala naga.

Ada cerita dongeng lokal yang mengatakan seekor naga mencuri jade, tapi tak sempat lari dan ditembak jatuh dengan panah. Apabila jatuh ke tanah, badan naga tenggelam dalam air, dan kepala naga keras membatu.

Yongyeon Bridge & Pond


Yongyeon Pond sangat dalam sehingga tak nampak dasar. Air dari gunung lalu sini dan terkumpul di kawasan ini sebelum mengalir ke laut. Kolam ini terlindung dengan 8 ‘dinding’ batu yang tinggi berbentuk seakan folding screen.

tempat menarik di jeju

Jambatan yang menghubungkan kedua tebing ini sangat cantik terutamanya pada waktu malam. Gabungan lampu yang dipasang pada jambatan dengan tebing tinggi menjadikan tempat ini femes untuk night view. Jambatan ini akan bergoyang atas bawah jika anda lompat di tengah.

Green Tea Farm

tempat menarik di jeju

Green Tea Farm di Jeju bukan sekadar ladang teh sahaja, tapi ada museum teh, café, dan makanan berasaskan teh. Aiskrim, kek roll, roti dan teh antara yang femes di sini. Semuanya dibuat berasaskan the hijau.

tempat menarik di jeju

Teh mereka sangat berkualiti kerana keadaan tanah dan cuaca yang sejuk. Jadi, pemandangan memang sangat cantik dengan barisan pokok teh yang menghijau. 

Daepo Jusangjeolli Cliff

Di hujung hutan pokok-pokok pine di Daepo, anda akan jumpa tebing yang cantik dan lain dari yang lain. Bentuk tiang-tiang batu di tebing ini sangat unik kerana terdiri dari bentuk segi empat dan segi enam (hexagonal).

tempat menarik di jeju
tempat menarik di jeju

Sekali tengok nampak seperti man-made sebab bentuk batu perfect. Tapi, batu-batu ni terbentuk akibat letusan gunung berapi. Lava yang bergerak ke Laut Jungmun bertembung dengan air laut menjadikan lava sejuk dan keras, kemudian retak dan mengembang menjadi bentuk segi enam.

Oedolgae Rock

Oedolgae Rock ialah rock pillar 10 meter lebar dan 20 meter tinggi. Dikelilingi pulau-pulau cantik seperti Pulau Bum, Pulau Sae, dan Seonnyu Rock, view Oedolgae Rock ini sangat cantik terutama ketika matahari terbenam.

Untuk tengok Oedolgae Rock, perlu trekking sedikit ke atas. Walaupun sedikit penat, tapi sangat berbaloi kerana pemandangan yang cantik dan suasana yang tenang.

tempat menarik di jeju

Terdapat dua kisah di sebalik Oedolgae Rock. Dari satu sudut, anda boleh lihat wajah seorang nenek seakan memanggil ke arah laut mencari suaminya yang hilang. Dikatakan juga ketika perang di Jeju, musuh melihat batu ini sebagai general gergasi lalu membunuh diri kerana menganggap telah kalah.

Yongmeori Coast

tempat menarik di jeju

Yongmeori Beach ialah seperti Grand Canyon, tapi lebih kecil. Ada trekking untuk ke pantai melalui batu-batu tinggi dan unik yang terbentuk akibat lava. Anda boleh jumpa water pocket (lubang air bertakung di atas lantai batu) dengan air yang bersih dan jernih semasa trekking.

Batu-batu di sini berbentuk seperti lapisan batu-batu yang disusun membentuk keunikan rupa Yongmeori Beach. Trekking di sini tidak semuanya rata. Batu-batu besar jadi tangga untuk turun. Perlu pakai kasut yang sesuai untuk trekking.

Pengunjung tidak dibenarkan masuk sekiranya air pasang dan angin kuat. Di sekitar pantai, anda boleh jumpa penyelam wanita menjual makanan laut yang dihidang secara raw. Ala – ala makan seafood tepi pantai.

Cheonjeyeon Waterfall

tempat menarik di jeju

Cheonjeyeon Waterfall terbahagi kepada tiga bahagian, ada 1st, 2nd, dan 3rd waterfall. Air datang dari gua di arah timur, turun ke tebing batu-batu yang tebentuk daripada lava, dan menjadikan air terjun pertama.

Walaupun air terjun pertama ini kecik, tapi pemandangan sangat memukau. Air bersih dan cantik kebiruan, dikelilingi dengan batu-batu besar yang berlumut. Air akan mengalir melalui lubang batu-batu kearah air terjun kedua.

tempat menarik di jeju

Air terjun kedua lebih besar dari air terjun pertama. Kena jalan sikit melalui jambatan yang dibuat dari kayu untuk ke air terjun kedua, tapi berbaloi kerana pemandangan cantik dan feel nature.

Untuk ke air terjun ketiga, kena hiking dan lokasi air terjun ketiga agak jauh sikit. Tapi pemandangan memang menarik kerana tempat lagi tinggi.

Dalam perjalanan dari air terjun kedua ke air terjun ketiga, ada Seonimgyo Bridge. Jambatan ni berbentuk curve dan boleh nmpk view air terjun dari atas.

Mysterious Road

tempat menarik di jeju

Anda boleh lihat optical illusion secara semula jadi disini. Tempat ini dipanggil mysterious road kerana objek di sini melawan gravity.

Sebenarnya, jalan ini cerun 3 degree ke bawah. Tapi sebab kawasan sekeliling lebih tinggi, nampak cerun ke bawah nampak seperti uphill.

Cuba tuang air atas tanah dan lihat ia bergerak ke atas.

Jeolmul Recreational Forest

tempat menarik di jeju

Tempat ni femes dengan pokok-pokok cedar yang dah puluhan tahun. Di sini, anda boleh berjalan ikut laluan yang disediakan sambil menikmati pemandangan nature di hutan. 

Sangumburi

tempat menarik di jeju

Sangumburi ialah kawah sebesar 2 km yang menjadi tumpuan pelancong. Banyak tumbuhan di sekitar kawah tersebut seperti pokok red-thorn, magnolia, winter strawberry, evergreen, maple, mountain strawberry, dan flamegrass.

tempat menarik di jeju

Canola Field

tempat menarik di jeju

Pada musim bunga, ada festival Canola Flower di Jeju. Pemandangan memang sangat cantik dan nyaman. Anda boleh bergambar dengan bunga canola yang bewarna kuning berlatarbelakangkan gunung, langit, dan laut.

Manjang Cave

tempat menarik di jeju

Manjang Cave ialah gua yang terhasil akibat lava yang mengeras. Permukaan dalam gua tidak rata dan banyak lopak, jadi perlu pakai kasut yang sesuai. Suhu dalam gua sekitar 11 – 21 ℃.,

Gimnyeong Beach

tempat menarik di jeju

Tidak jauh dari Manjang Cave ada Gimnyeong Beach. Anda boleh lihat gabungan air laut yang jernih dan bersih, pasir putih, dan batu hitam hasil dari gunung berapi. 

Seongsan Ilchulbong

tempat menarik di jeju

Puncak Seongsan Ilchulbong muncul dari dasar laut akibat letusan gunung berapi. Di puncak Seongsan Ilchulbong terdapat kawah yang sangat besar dengan ketinggian 90 meter dan diameter 600 meter. 

tempat menarik di jeju

Kawah ini menyerupai crown gergasi kerana dikelilingi batu tajam. Anda boleh berjalan di trek yang disediakan di sekitar bahagian puncak.

Seopjikoji

Pemandangan cantik di pinggir laut.

tempat menarik di jeju

Selain menikmati pemandangan nature di Pulau Jeju, ada banyak tempat menarik yang anda boleh pergi, hanya di Jeju!

Tempat selain nature di Jeju termasuk Jeju Folk Village, Teddy Bear Museum, Ripley’s Believe It Or Not Museum, Play Kpop, Jeju Natural Museum, Dongmun Market, dan Yeon-Dong Shopping District.

Pakej Korea Jeju ARBA Travel ada bawa ke tempat-tempat menarik di Jeju ini. Jangan lepaskan peluang selfie berlatarbelakangkan nature di Jeju!

Untuk tahu lebih lanjut berkenaan itinerary kami boleh lihat di website ARBA Travel
https://arbatravel.com/pakej-korea/melancong-ke-jeju/

Tempat Shopping Di Bali

Shopping di Bali

Banyak tempat shopping di Bali menjual hasil kraftangan, dan seni. Barang-barang ini yang menjadikan Bali sangat unik kerana ukiran-ukirannya. Di mana boleh dapatkan barang rare ini?

Antara tempat-tempat shopping di Bali:

Candi Kuning Traditional Market

Shopping di Bali

Candi Kuning Traditional merupakan salah satu pasar utama di area Bedugul. Juga dikenali dengan nama Pasar Bedugul.

Hasil ladang penduduk tempatan seperti bunga, sayur, dan buah tempatan banyak dijual di sini. Antara buah tempatan yang mereka hasilkan seperti manggis, pisang, tamarillo, tangerine, dan strawberry.

Selain bunga, sayur, dan buah tempatan, ada juga rempah-rempah seperti nutmeg, lada hitam, kunyit, dan paprika.

Bagi pelancong dari luar negara, boleh mendapatkan hasil seni dan kraftangan orang lokal yang dijual di Pasar Bedugul.

Ada juga penjaja tepi jalan yang menjual snek-snek seperti keropok, kacang rebus, dan jagung manis. Jadi senang untuk dapatkan makanan.

Pasar ini terletak separuh jalan sepanjang jalan Baturiti-Singaraja, dan terletak antara dua landmark iaitu Ulun Danu Beratan, dan Eka Karya Botanic Gardens.

Buka pada pukul 8 pagi sehingga 8 malam. Mereka beralamat seperti berikut:
Jalan Kebun Raya Bedugul, Candi Kuning, Bedugul.

Apa yang menarik di sini?
Mereka menjual sayur dan buah yang sangat fresh.
Pasar ini sangat colourful kerana buah yang bermacam-macam jenis dan colour.
Orang tempatan menghasilkan seni dan kraftangan mereka sendiri.

Shopping di Bali
Shopping di Bali
Shopping di Bali

Kuta Art Market

Shopping di Bali

Pasar Seni Kuta berupa seperti bazaar yang terdiri daripada 6 buah rumah kedai dan bangunan panjang yang menempatkan banyak gerai kecil-kecil. Ianya boleh dilihat dari hujung jalan Bakungsari atau dari pantai.

Banyak barang-barang seperti souvenir, art, dan handicraft dijual disini. Antara barang yang anda boleh jumpa termasuk surfboard, fridge magnet bermacam bentuk, key-chain, mats, sandal, kasut dan kulit tiruan, dan baju t-shirt Bali-printed.

Harga di sini boleh ditawar, tapi tawar-menawar perlu dilakukan secara berhemah. Boleh dapatkan harga yang okay untuk batik, kulit tiruan, dan barangan perhiasan.

Selain gerai-gerai kecil ini, di bahagian sebelah utara ada kedai-kedai modern yang menjual barang-barang brand international. Antara yang dijual termasuk barang-barang surfing seperti board, baju sukan, dan peralatan sukan air.

Pasar Seni Kuta dekat dengan pantai, jadi ada banyak gerai-gerai yang menjual makanan dan minuman di sekitar Pasar Seni Kuta.

shopping di bali

Tanah Lot

Shopping di Bali

Untuk ke Temple Tanah Lot, perlu lalu pasar mereka dahulu. Pasar bermula dari tempat parking hingga menghampiri kawasan temple. Sepanjang jalan masuk dan jalan keluar ada gerai-gerai, tapi barang yang dijual lebih kurang sahaja.

Shopping di Bali

Gerai-gerai di Tanah Lot menjual baju, souvenir, dan barang-barang rare yang menarik dan pelbagai sepanjang perjalanan ke arah Temple Tanah Lot.

Ada banyak juga gerai-gerai yang menjual snek atau makanan traditional Bali seperti jaja klepon, iaitu sejenis kuih yang diperbuat dari beras pulut, mengandungi inti gula merah, dan dihidang dengan kelapa parut.

Shopping di Bali

Antara barang-barang rare anda boleh jumpa di sini seperti helmet dan topeng bermuka pelik. Ada macam-macam jenis dan bentuk.

Barang-barang di sini boleh ditawar, tapi jangan pula minta kurang harga jika tidak mahu beli. 

Shopping di Bali

Ubud Market

Shopping di Bali

Pasar Ubud terletak di tengah-tengah Bandar Ubud. Terdiri daripada sebuah bangunan 2 tingkat dan gerai-gerai di sekitarnya. Dibuka seawal jam 6 pagi kerana terdapat pasar tradisional selain pasar seni.

Boleh tawar barang untuk dapat harga lebih murah. Untuk senang dapat tawar harga murah, pergi pada waktu pagi ketika tidak sesak, penjual selalunya akan bagi harga lebih rendah. 

Anda boleh jumpa banyak barang-barang handmade di Pasar Ubud seperti beg, patung ukiran, bekas, barang perhiasan, selipar, batik, sarong, lukisan, handcraft lain, mats, baju dan selendang sutera.

Shopping di Bali

Pakej Bali ARBA Travel bawa anda ke art market dengan barang-barang yang anda boleh beli dengan harga murah.

Ingin melancong ke Bali dengan ARBA Travel? Boleh layari website ARBA Travel untuk detail harga dan itinerary pakej Bali ARBA Travel
https://arbatravel.com/pakej-bali-private/

Frust Sebab Visa Australia Tak Lulus? Wajib Baca Tips Ini!

Proses apply visa ke Australia ni kalau tak kena cara memang boleh jadi punca huru hara perancangan percutian anda sekeluarga.

Bayangkan dah elok anda buat perancangan sebaik mungkin dan dah habis berbelas ribu ringgit untuk semua benda.

Bila apply visa, dapat email VISA REJECTED!

Marah.
Geram.
Stress.

Waktu ini seakan lebur semua impian dan angan-angan percutian anda. Yang tinggal hanya cerita duka.

Kalau benda ini sudah pun terjadi pada anda, baca dulu apa yang kami nak kongsikan dekat bawah.

Visa nak melancong ke Australia ada banyak jenis. Ada 2 yang biasa orang Malaysia apply.

Jenis ETA Visa Australia

  1. ETA601 (Sistem Online) :
    Sistem elektronik, jadi boleh tahu status dalam tempoh 12 jam. Ini yang biasa orang apply semurah RM20 sahaja di sini. Ini visa pertama orang apply bila nak melancong. Yang kes selalu kena reject tu biasanya yang inilah.

    Jika sistem elektronik reject visa anda, anda masih boleh boleh apply secara manual tanpa dikenakan sebarang caj tambahan.
  1. ETA601 (Manual)  :
    Diperiksa secara manual, ada pekerja yang cek satu-satu dokumen anda. Makan masa 1 bulan hari bekerja minimum. Kalau ETA601 (Sistem Online) tak lulus, ini visa yang anda perlu apply melalui email di etakl@dfat.gov.au. Tapi ingat yang ini pun tiada jaminan akan lulus.

Jadi apa cerita sebenarnya visa susah nak lulus sampai membantutkan hajat ramai orang nak ke Australia ni?

Punca Visa Australia Anda Direject

Bukan suka-suka kerajaan Australia nak reject visa kita, puncanya adalah disebabkan ramai rakyat Malaysia yang bekerja petik buah secara haram di Australia menggunakan visa melancong

Jadi untuk bendung perkara ini, visa diberikan untuk mereka yang betul-betul nak melancong sahaja. Jadi anda kena buktikan yang anda memang nak melancong.

2 Jenis Passport Malaysia Yang Selalu Kena Reject

Ikut pengalaman kami, ada dua jenis pasport yang selalu di-auto-reject oleh sistem Visa ETA Australia yang kami gunakan :

  1. Pasport baru / renew.
  2. Berumur 18-35. Tak kisah lelaki atau perempuan.

Sebab bagi kerajaan Australia, ini pattern orang yang datang nak bekerja secara haram. Tapi kadang-kadang ada yang lepas. Ikut rezeki masing-masing. 

Tolong JANGAN Buat 2 Benda Ni

Kalau visa ETA601 anda tak lulus, kami faham yang anda akan rasa marah, desperate dan nak cepat. Ada yang marah ejen dan minta ejen selesaikan juga isu ini.

Tapi anda kena faham prosedur yang telah ditetapkan oleh pihak embassy Australia.  Ini DUA kesalahan yang selalu orang kita lakukan bila visa ditolak :

  1. Jangan walk in ke visa center atau embassy. 
    Anda tak akan dilayan kerana mereka memang tiada kuasa pun untuk luluskan. Anda hanya perlu berurusan melalui email : etakl@dfat.gov.au
  2. Jangan rujuk mana-mana agent.
    Kalau 1 agent tak lepas maknanya agent lain pun tak akan lepas juga. Mereka tiada kuasa nak luluskan visa anda.

Kalau Visa ETA601 Anda Tak Lulus, Ikut Langkah Ini.

Bila tahu sahaja yang visa ETA601 anda tak approve, terus buat rayuan kali kedua tapi secara manual bukan lagi guna sistem.

Jangan lengah-lengah sebab prosesnya memakan masa 2-4 minggu hari bekerja. Anda perlu sediakan beberapa dokumen penting untuk rujukan staf visa.

  1. Borang permohonan. Download di sini.
  2. Salinan muka surat 1 & 2 passport anda.
  3. Skrinshot ETA601 yang tak approve. Yang buat dengan kami, kami akan berikan.
  4. Itinerary lawatan anda di sana.
  5. Maklumat penuh (nama, tarikh lahir, no passport & status visa) bagi mereka yang melancong bersama pemohon (jika ada).
  6. Maklumat (nama, no telefon & no passport) emergency contact yang berada di Malaysia ketika pemohon sedang melancong ke Australia.
  7. Jika makan gaji, sediakan :
    • Slip gaji
    • Bank statement (2 bulan)
    • Surat pelepasan majikan yang anda akan pergi bercuti.
  8. Jika kerja sendiri, sediakan :
    • Pendaftaran perniagaan (SSM)
    • Bank statement (2 bulan)
  9. Jika tidak bekerja, sediakan :
    • Dokumen sokongan daripada teman travel anda. Teman anda perlu sediakan dokumen yang kami senaraikan di atas.
    • Pengesahan hubungan dengan orang tersebut. Contohnya sijil nikah dan sebagainya.
  10. Jika masih student, sediakan :
    • Salinan kad pelajar
    • Surat tawaran belajar
    • Bank statement penjamin & salinan passport penjamin.
    • Keputusan exam terbaru (jika ada).
    • Bukti pendaftaran kursus semester semasa.
    • Bukti pembayaran yuran kemasukan pelajar (jika ada).

Pastikan baki bank anda cukup banyak untuk membuktikan yang anda memang mampu untuk melancong dan bukannya pergi ke sana untuk bekerja.

* Peringatan Penting : Pastikan semua dokumen yang dihantar dalam bahasa inggeris. Sekiranya perlukan terjemahan, sila guna translator autoriti ini sahaja di www.naati.com.au

Jika ingin menggunakan translator luar, pastikan setiap terjemahan disertakan nama penuh, alamat, no telefon & kelayakan/pengalaman translator tersebut dalam bahasa inggeris.

Pastikan semua dokumen ini dihantar dalam bentuk PDF.

Ada pelanggan kami pada awalnya direject kerena wang dalam akaunnya terlalu sedikit.

Bila dia buat rayuan kali ke 2 dengan jumlah duit dalam akaun yang lebih banyak, baru visa beliau approve.

Kami cadangkan wang dalam akaun anda mesti RM6000 ke atas.

Emailkan dokumen-dokumen di atas ke etakl@dfat.gov.au

Sementara menunggu 1 bulan hari bekerja bolehlah doa banyak-banyak supaya impian anda ke Australia tercapai.

Apa Nak Buat Kalau Visa ETA601 Tak Lepas Juga?

Segera apply visa ETA600. Cara apply, klik :

http://www.vfsglobal.com/australia/malaysia/visitor_visa.html

Belum Beli Tiket Penerbangan? Baca Tips Ini Dulu.

Kalau anda masih planning dan belum beli tiket penerbangan ke Australia, ikut tips ini untuk elak daripada anda kerugian.

  1. Apply Visa ETA601 Dahulu (Klik).
    Kosnya hanya RM20 seorang, dan valid untuk setahun. Tolong sangat jangan beli tiket flight dulu. Ini ramai sangat yang buat. Bila visa tiba-tiba tak approve dekat sinilah mula huru haranya.
  2. Apply Visa 5 Bulan Sebelum Tarikh Penerbangan. 
    Lagi kesilapan besar adalah apply visa kurang sebulan dari tarikh fly dengan harapan visa tersebut akan terus lulus. Bila visa ETA601 secara online tak approve, anda dah tak sempat nak apply ETA601 secara manual sebab visa akan ambil masa 1 bulan hari bekerja (jika lulus).

Jika anda masih belum apply visa ETA601 boleh apply di sini.

Pakej Australia Bersama ARBA Travel

Kalau anda tercari-cari pakej lengkap untuk ke Perth & Melbourne, Australia, kami ada sediakan.

  • Pakej Perth :
    Lihat Kangaroo, experience petik buah segar, bergambar di Pinnacles dan kami belanja anda makan lobster.

Ada sebarang soalan? Taip di ruangan komen di bawah.