Menu

SOAL JAWAB PULAU PERHENTIAN

pakej pulau perhentian 2018 murah

Pengangkutan di sana bagaimana? Sesuai ke bawa anak kecil ke pulau? Akan duduk di Perhentian Kecil atau Besar? Boleh dapat internet ke di sana nanti? Haruslah banyak pertanyaan kan.

Jum go through jawapan kepada soalan-soalan berkenaan Pulau Perhentian!

Pergi Perhentian Kecil atau Perhentian Besar?

Untuk pakej ARBA Travel & Tours, kami akan pergi ke kedua-dua pulau. Anda tak perlu risau berkenaan pengangkutan untuk ke kedua-dua pulau tersebut kerana kami dah cover boat transfer!

Kalau anda sukakan trip yang exclusive, tenang dan santai, Perhentian Besar adalah tempat yang sesuai untuk anda tinggal. Pemandangan dan pantai di Perhentian Besar adalah lebih cantik dan besar.

Terdapat banyak hotel dan resort mewah yang menyediakan bekalan elektrik 24 jam. Hotel dan resort ini juga mempunyai restoren mereka sendiri. Jadi, sangat mudah untuk guest cari makan.

Bagi yang sukakan trip ‘happening’ dan tidak gemar duduk diam, bolehlah pergi ke Perhentian Kecil. Suasana lebih meriah di Perhentian Kecil kerana terdapat Fire Show di Long Beach, windmill dan juga Kg. Nelayan. Banyak gerai-gerai yang orang tempatan buka, jadi di sini juga mudah untuk cari makan.

Bilakah waktu terbaik untuk ke Pulau Perhentian?

Pulau Perhentian di bahagian Timur mengalami musim monsun dari bulan November hingga Febuari. Jadi, waktu terbaik untuk melancong ke Perhentian adalah pada bulan Mac dan ke atas.

Pada bulan Mac, selalunya kedai tak banyak buka sebab masih diperbaiki akibat monsun. Tapi masih boleh pergi ketika bulan Mac.

Kalau bulan April, keadaan semakin okay. Start bulan Julai hingga Ogos memang cun sebab cuaca panas buat scenery pantai tu lagi ohsem!

Waktu peak season sesak atau tidak?

Sejujurnya, setiap waktu jika musim melancong, Pulau Perhentian akan sentiasa dikunjungi orang ramai. Tapi, sebagai pilihan alternatif, boleh juga ke Pulau Perhentian pada hari biasa atau bukan musim cuti sekolah.

Di manakah tempat perhentian paling mudah jika menaiki kapal terbang?

Kalau naik kapal terbang, boleh turun di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di Kota Bharu. Perjalanan dari sini lebih mudah dan dekat berbanding Lapangan Terbang Kuala Terengganu.

Kalau memandu, jarak perjalanan makan masa hampir 2 jam ke Jeti Kuala Besut dari Lapangan Terbang Kuala Terengganu, dan RM100 kalau naik teksi.

Jadi, buatlah pilihan yang betul untuk jimatkan masa dan duit.

Bagaimana pula jika saya menaiki bas?

Kalau naik bas luar dari Terengganu, boleh berhenti di Stesen Bas Kuala Besut yang lebih dekat dengan jeti.

Kalau tiada ke Kuala Besut, jangan turun di Kota Bharu pula, boleh turun di Jertih, Besut dan kemudian menaiki teksi atau bas ke Jeti Kuala Besut.

Bagaimana cara pergi ke Jeti Kuala Besut dari stesen bas atau lapangan terbang?

Ada beberapa cara untuk ke Jeti Kuala Besut.

Dari Airport Kota Bharu :

  • Boleh naik teksi airport yang diambil di kawasan airport.
  • Boleh juga naik teksi biasa. Anda perlu jalan sedikit ke jalan besar untuk dapatkan perkhidmatan teksi biasa. Tapi selalunya, agak susah untuk dapatkan teksi biasa walaupun pada waktu siang.
  • Selain itu, boleh juga naik bas. Untuk dapatkan bas, perlu jalan juga ke jalan besar dan ke Bandar Kota Bharu, dan kemudian ambil bas ke Kuala Besut. Perjalanan menaiki bas sedikit leceh berbanding menaiki teksi.
  • Ambil pakej ejen-ejen yang menawarkan perkhidmatan ‘shuttle van’ untuk pick-up dari airport. Pilihan ini adalah yang paling senang antara semua.

Dari Stesen Bas Kuala Besut

  • Anda boleh jalan kaki sahaja kerana perjalanan dari stesen bas ke Jeti Kuala Besut agak dekat. Jadi boleh jalan sahaja ikut laluan jalan utama. Anda akan jumpa gerai-gerai dan kedai tempatan di sepanjang jalan.
  • Bagi yang ingin sampai cepat, bolehlah ambil perkhidmatan teksi. Cajnya juga tidaklah mahal kerana jarak yang dekat.

Berapakah jarak dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian?

Perjalanan dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian adalah selama 30 minit.

Dari airport ke jeti, perjalanan adalah selama 45 minit.

Perjalanan dari bus stop ke jeti pula adalah 15 minit walking distance.

Pakej manakah yang sesuai untuk yang bekeluarga?

Untuk keselesaan sekeluarga, pakej budget dan premium adalah lebih sesuai kerana perbezaan dari segi kelengkapan, penginapan dan makan minum berbanding pakej backpacker.

Bagi pakej premium, penginapan adalah Shari-La Resort di Perhentian Kecil. Untuk pakej premium juga disediakan 2 kali breakfast, 2 kali lunch, 1 kali dinner, dan juga 1 kali BBQ dinner di resort.

Bagi pakej budget, penginapan di Perhentian Besar adalah Flora Resort atau Fauna Chalet, manakala di Perhentian Kecil pula adalah Cocohut Resort. Anda boleh pilih untuk tinggal di Perhentian Kecil atau Perhentian Besar. Breakfast disediakan pada hari kedua dan ketiga.

Bagi pakej backpacker, penginapan di Perhentian Besar juga Flora Resort atau Fauna Chalet, manakala penginapan di Perhentian Kecil pula adalah Aur Bay Chalet.

Ketahui lebih lanjut berkenaan Pakej Perhentian ARBA Travel & Tours di sini.

Adakah sesuai untuk bawa anak kecil ke Pulau Perhentian?

Why not? Ramai je pasangan yang sudah melancong ke Pulau Perhentian dengan anak kecil. Tiada masalah buat mereka dan masing-masing dapat merasai pengalaman melakukan aktiviti-aktiviti yang ada melalui perancangan teratur dan sikap tolak ansur.

Bagaimana ‘line/coverage’ internet di Pulau Perhentian?

Walaupun boleh dapat internet di Pulau Perhentian, tapi line atau coverage di sana tak seperti di bandar ye.

Apa yang patut saya pakai atau bawa jika saya ke Pulau Perhentian?

Pakaian dan peralatan yang sesuai adalah bergantung pada aktiviti-aktiviti yang anda ingin lakukan.

Contohnya, kalau nak snorkeling, bolehlah pakai crocs untuk elakkan dari luka terkan terumbu karang.

Kalau ada plan untuk trekking, bolehlah bawa kasut sekali dan yang paling penting, bekalan air yang mencukupi.

Tapi, kalau nak menikmati pantai sahaja tanpa aktiviti extreme, selipar pun cukup dah.

Selain itu, bawa beg kedap udara juga membantu untuk simpan wallet dan phone.

Sebagai peringatan, Pulau Perhentian melarang sama sekali pakaian yang menjolok mata seperti bikini ya.

Apa cadangan aktiviti-aktiviti yang boleh kita lakukan di Pulau Perhentian?

Tarikan utama Pulau Perhentian adalah pantai yang cantik dan bersih.

Ada pelbagai cadangan aktiviti yang boleh dilakukan di Pulau Perhentian. Antaranya ialah :

  • Snorkeling trip
  • Melihat Fire Show
  • Berkayak
  • Trekking di Windmill
  • Memasuki Marine Park
  • Menikmati BBQ dinner
penyusnorkelingperhentian2018
Aktiviti Snorkeling
Fire Show di Long Beach. credit: buburesort.com
Berkayak. credit: catchthatbus blog
pakej pulau perhentian 2018 murah
Trekking di Windmill

Adakah penginapan di Pulau Perhentian mempunyai kemudahan elektrik 24 jam?

Bagi penginapan untuk pakej premium ARBA Travel, Shari-La Resort menyediakan bekalan elektrik 24 jam. Untuk pakej budget dan backpacker, ada resort atau chalet yang menyediakan bekalan elektrik pada waktu malam sahaja.

Apakah point-point tumpuan semasa snorkeling?

Jika anda memilih aktiviti snorkeling, tak lengkap kalau tak pergi point-point ni :

  • Coral Point
  • Fish Point
  • Shark Point
  • Turtle Point
  • Lata Air Berani
  • Kg Nelayan

Ada ke perkhidmatan menyewa barang di Pulau Perhentian?

Ada sahaja perkhidmatan menyewa barang di Pulau Perhentian. Dengan ARBA Travel, anda tidak perlu risau pasal equipment snorkeling sebab kami dah cover.

Apa akan berlaku sekiranya hujan waktu snorkeling?

Snorkeling akan di adjust ke hari atau waktu yang lain. Tapi jika cuaca sangat tidak baik selama anda berada di sana, snorkeling tidak dapat dijalankan dan tiada refund kerana faktor cuaca.

8 TIPS ON GETTING CHEAP FLIGHT TICKET TO KOTA KINABALU

resortkundasang-bercutikundasang2018

Sabah is definitely enchanting with its beautiful mountain view. There is too many places to visit in Sabah that you won’t have enough time to go to all places with a short trip!

To top that, it means lots of $ to spend. Worry not! you can save by buying cheap flight ticket to Kota Kinabalu during the right time. So, here are 8 tips on getting cheap flight ticket to Kota Kinabalu.

TIPS 1 – Be Familiar With The Price Range

AirAsia Sabah Flight. credit : avalon airport

If you are familiar with the flight ticket price range, it will be easier for you to comprehend whether the price you are getting is on cheap, standard or expensive deal. ARBA Travel & Tours has been checking the price range daily to compare the prices.

After much research, we find that the flight price range for flight KL – Kota Kinabalu (return) is as follow :

  • Cheaper Price : RM200 – RM399
  • Standard Price : RM400 – RM500
  • Expensive Price : RM 501 – RM700

If you come across cheaper or standard price, do not delay, just buy them. They might be getting expensive by days. A lot of people has been scammed with ‘crazy’ price. It can be that the price is real, you just have to double check it with the promo offered by the company.

TIPS 2 – Buy Flight Tickets 6 Months Earlier

If you think buying flight ticket at 2 am, on Wednesday and etc can get you cheap prices, then change your mind.

Buying flight ticket 6 months earlier is the secret to cheaper price. That is when others still haven’t made up their mind to buy flight ticket.

See, if you plan to go to Sabah on September, you can buy flight ticket on March. But if you had to buy it in the last minute, the price is undoubtedly high. There’s nothing you can do about it though.

Found cheap flight ticket to Sabah? You must be excited for the trip. Come and check out our Sabah itinerary here.

TIPS 3 – Avoid Flying During Public Holiday

Make use of your work flexibility or annual leave you have left to plan for a trip. There will be less people and you will have great experience for yourself. You can also get great pictures without much interference. Flight ticket also tends to be cheaper when there is less demand.

Please be informed that public holiday includes school holiday and also festival seasons. But if you really plan to go during peak of festive season, GG! Around this time, the price will be very high or might be running out already.

We had found some dates where you can get cheaper flight ticket :

  • 26 – 29/3/2018 : RM278
  • 27 – 30/3/2018 : RM 238
  • 8 – 11/4/2018 : RM 218
  • 15 – 18/4/2018 : RM 198

You can find the price list from AirAsia website.

Here’s the public holiday dates from March until May 2018.

Public holiday from March to May credit : public holiday

TIPS 4 – Utilize The AirAsia Promotion

For certain dates, you can get cheap flights tickets to Sabah during AirAsia promotion. The seats are certainly limited, you will have to act fast before someone else books them. Prices can be checked at AirAsia website.

AirAsia is currently having promotion from 3 September 2018 until 28 Mei 2019. Promotion ends on 11 March 2018. Here’s the dates that we had discover :

  • 8 – 11/3/2018 : RM 358
  • 22 – 25/3/2018 : RM318
  • 5 – 8/4/2018 : RM 278
  • 10 – 13/5/2018 : RM 218
  • 17 – 20/5/2018 : RM 198

This is the promo price for trip from 17 May until 20 May 2018

AirAsia cheap flight ticket price from 17 May – 20 May 2018

TIPS 5 – Utilize MAS Promotion

Malaysia Airlines Sabah Flight. credit : economy traveller

If you think AirAsia is common, now you can enjoy promotion from MAS too. It’s a rare experience because people hardly notices MAS promotion.

You can even get prices as good as AirAsia’s from MAS promotion despite having premium services. You just need to regularly check MAS website to keep track of their prices.

Book now for travel period from 1 March 2018 until 19 November 2018 and get 30% off valid until 12 March 2018! Here’s some dates where you can find cheaper price :

  • 8 – 11/3/2018 : RM 491
  • 5 – 8/4/2018 : RM 323
  • 10 – 13/5/2018 : RM 323
  • 17 – 20/5/2018 : RM 485

You can get them directly from MAS website or we will book for you if you buy our Sabah package.

Still haven’t check out our itinerary? Click here!

This is the price for trip from 10 May until 13 May 2018 during MAS promotion.

MAS cheap flight ticket for trip from 10 May – 13 May 2018

TIPS 6 – Spend Wisely For December Trip

December trip is a special case. No matter how early you buy the flight ticket, the price is always high because it is a peak season.

Standard flight for December trip according to flight is as follow :

  • Malindo Air : RM 607
  • AirAsia : RM 618
  • Malaysian Airlines : RM 798

It is best if you don’t buy December trip too early. If possible, watch for May – Ogos promotion. Just don’t expect this peak season price going down as far as other seasons.

You might get flight ticket ranging from RM 400 – RM 500. Those are considered “cheap” for peak season because normally the price reaches RM 600 – RM 700.

TIPS 7 – “Cheapest Price” Caution

While it is good to wait for cheapest price possible, it is still a very risky step. A lot of people are not aware how much it is to be considered “cheap price”. That’s why we give flight ticket price range for the first tips.

If possible, immediately grab the chance when you come across cheap or standard price. Normally, the flight price are gradually getting higher, so don’t lose your chance.

It is best if you grab the chance while you still can before you had to pay more for late booking, despite being able to get standard price.

TIPS 8 – Like ARBA Travel FB Page

Why is it necessary to like ARBA Travel & Tours fb page? Because we survey cheap flight ticket to Sabah for our customer!

So, don’t let this chance slides and like ARBA Travel fb page now. We will announce cheap flight tickets at our page.

If you are interested to go to Sabah, come and see our itinerary at ARBA Travel & Tours Sabah package from our website.

Remember to like ARBA Travel & Tours fb page too.

ARBA Travel & Tours FB page

6 Kelebihan Pakej Korea ARBA Travel

tempat menarik di seoul
video pakej korea 2018 2019


Korea merupakan tempat yang paling femes orang pilih untuk pergi melancong. Dekat korea dapat rasa makanan-makanan ori mereka yang femes di Malaysia, dapat rasa salji, dan juga melawat tempat-tempat menarik di sana.

Dengan pakej Korea ARBA Travel, anda akan dapat pengalaman yang sangat best, berbeza dengan orang lain. Jum tengok kenapa pakej korea ARBA Travel lain daripada yang lain.

1. NO Tourist Trap

shopping souvenier pakej korea 2018 2019


Ramai yang tidak sedar tempat yang mereka pergi itu adalah tempat tourist trap. Ramai juga yang tidak tahu apa itu tourist trap, dan menganggap tanpa tourist trap, pakej tersebut tidak lengkap.

Tourist trap adalah tempat-tempat yang mana mereka akan paksa anda beli barang mereka secara langsung atau tidak langsung. Selalunya harga mereka lebih mahal dan pilihan tidak banyak.

Dengan pakej Korea ARBA Travel, tiada tempat paksa beli yang anda perlu lalui. Kami akan bawa anda ke tempat shopping yang lebih murah dan banyak pilihan.

2. Tour Guide Malaysia


Kalau tak tahu berbahasa Korea ataupun susah berbahasa Inggeris pun takpe. Tour Guide kami adalah orang Malaysia. Anda boleh cakap melayu sahaja dengan mereka untuk sebrang masalah dan pertanyaan.

Tour Guide kami juga pandai berbahasa Korea. So, kalau ada apa-apa, mereka boleh translatekan untuk anda.

3. Makanan Korea Halal & Sedap

makan halal dan sedap pakej korea 2018 2019


Pergi Korea haruslah merasa makanan korea kan. Tapi kadang-kadang mesti macam tak kene dengan tekak. Jangan risau, kami prihatin dengan selera orang kita.

Jadi, kami bawa anda makan masakan Korea & melayu yang sedap dan sesuai dengan citarasa Malaysia. Jum visit website dan facebook ARBA Travel untuk tengok apa kata pelanggan yang telah pergi bersama kami.

4. Private Bus


Biasanya dengan  pakej yang dapat harga murah, akan naik public transport. Naik public transport pula makan masa sebab nak kena tunggu.

Tapi, dengan pakej Korea ARBA Travel, anda akan naik private van/bus yang jauh lebih selesa. Dapat jimat masa dan tak perlu menunggu lama atau berkejaran menaiki public transport.

5. Pakej Sesuai Dengan Orang Malaysia

autumn nami island pakej korea 2018 2019


Team kami dah menetap lebih 7 tahun di Korea. Untuk tempat-tempat yang menarik nak pergi, itinerary kami disusun seperti membawa family sendiri pergi berjalan. Bawa family jenjalan mestilah nak pergi tempat best-best je kan.

Kami prihatin dan faham apa keperluan orang Malaysia ketika melancong. So, kalau tak sure pasal pakaian yang hendak dibawa dan sebagainya, tanya sahaja travel consultant kami, Mereka pakar dalam hal ini.

6. Tiada Kos Tersembunyi

Dengan kami, anda tak perlu bayar bayaran tambahan. Harga kami dah include kan semua kos yang perlu untuk trip tu. Pakej sudah include flight return, makan, hotel dan entrance fee.

Anda hanya perlu bawa duit untuk personal expenses sahaja.

Belum tengok pakej korea ARBA Travel lagi? Boleh tengok di website ARBA Travel : https://arbatravel.com/pakej-korea/melancong-ke-seoul/.

Musim Di Korea

musim luruh di korea

Semua musim di Korea sangat menarik mengikut preferences masing-masing seperti salji, panas, dedaunan oren, ataupun bunga-bunga.

Untuk panduan anda, kami terangkan bila waktu untuk musim-musim ini, dan perbezaan untuk setiap musim.

Autumn

musim luruh di korea


Autumn atau musim luruh di Korea adalah musim di mana dedaunan di pokok akan bertukar jadi warna oren. Musim autumn antara bulan September hingga November.

Kalau nak pemandangan yang betul-betul cantik, boleh pergi waktu peak iaitu pada akhir Oktober sehingga pertengahan November.

Suhu waktu ini sekitar 5 – 17°C. Suhu musim luruh di Korea memang sejuk, tapi waktu siang boleh pakai sweater nipis sahaja.

Kalau anda berniat untuk berjalan pada waktu malam, pakai pakaian tebal kerana cuaca malam lebih sejuk berbanding siang.

Kalau pergi ketika waktu peak, cuaca memang sangat sejuk dan kadang-kadang hujan tanpa di duga. Jadi, boleh juga sediakan baju hujan.

Tempat yang paling menarik semasa musim luruh adalah kawasan hutan dan pergunungan. Pemandangan pokok-pokok yang berdaun oren sangat cantik di kawasan yang banyak pokok.

Jadi, antara tempat best yang kami bawa semasa musim luruh adalah Istana Gyeongbukgung dan Nami Island. Selain dua tempat di atas, anda juga boleh pergi ke Asan Ginko Tree Road, dan Seoraksan National Park.

Winter

musim sejuk di korea


Winter atau musim sejuk di Korea adalah pada bulan Disember hingga Februari. Kalau hendak rasa salji di Korea, boleh lah pergi antara bulan Disember hingga Februari.

Untuk musim sejuk ni, kami tak bawa anda ke Everland keadaan cuaca yang tidak sesuai dan banyak permainan tutup. Tapi, kami akan bawa anda bermain ski di Vivaldi Ski Park.

Pakej main ski tidak termasuk dalam harga pakej. Sebabnya, bukan semua orang sesuai untuk main ski.

Untuk dapatkan pakej ski yang murah, anda boleh pilih untuk add-on pakej Korea ARBA Travel dengan harga RM 368 seorang. Kalau walk-in di sana bezanya dalam RM100 lebih seorang.

musim di korea selatan


Kalau tak pandai main ski, tak perlu risau sebab harga sudah termasuk ski lesson. 

Option lain kalau tak nak main ski, boleh naik gondola atau main sledge. Ada bayaran tambahan untuk aktiviti-aktiviti ini :

  • Sledge : 15,000 won (RM55)
  • Gondola : 10,000 won (RM37)

Waktu winter memang sangat sejuk. Suhu malam mencecah sehingga ~7°C.

Jadi, pakaian kena sentiasa tebal, berlapis-lapis pun tak apa.

Heattech atau long john perlu sebagai first layer protection. Kasut yang sesuai adalah boot atau sport shoes. Pastikan juga tapak kasut mempunyai grip yang bagus kerana jalan yang licin.

Aktiviti menarik untuk dibuat semasa musim sejuk adalah bermain ski di Vivaldi Ski Park, dan menikmati street food Korea.

musim sejuk korea


Pelbagai jenis makanan boleh dicuba seperti sweet potato, chestnuts dan fishcake dengan sup panas.

Spring

musim bunga di korea


Spring atau musim bunga, musim yang wajib bagi peminat bunga-bunga especially bunga sakura. Time ni, jalan-jalan rasa blissful sangat. Kiri kanan penuh bunga cantik-cantik dan colorful.

Musim bunga ni ialah antara bulan Mac hingga Mei. Kalau nak lagi best, pergi pada pertengahan bulan 4. Time tu memang boleh nampak sakura di mana-mana sahaja.

Suhu musim bunga pula antara 10 – 22°C. Sekitar bulan 4, cuaca di sana nyaman sahaja kerana tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk.

Untuk pakaian, anda boleh pakai seperti di Malaysia. Elok juga sediakan sweater sekiranya anda hendak keluar malam.

Sekiranya anda pergi dalam bulan Mac, cuaca masih sejuk, jadi anda perlu pakai sweater dan kasut bertutup.


Yang paling menarik pada musim bunga di Korea adalah Cherry Blossom Festival, Lotus Lantern Festival, Pesta Musim Bunga, dan The Jeju Canola Flower Festival di Jeju.

Jadi pada waktu ini adalah sedikit sesak kerana ramai orang menyambut festival.

Summer

musim panas di korea


Summer atau musim panas pula adalah antara bulan Jun hingga Ogos.  Musim di Korea ini ada tarikan yang tersendiri. Anda dapat menikmati minuman-minuman ‘rare’ yang hanya ada semasa musim panas.

Suhu untuk musim panas ni adalah antara 19 – 28°C. Panas di Korea adalah panas kering. Boleh sahaja pakai pakaian sama seperti di Malaysia. Elakkan memakai pakaian yang tebal.

Hujan mungkin turun tanpa diduga sewaktu musim panas di Korea. Elok juga sediakan payung atau baju hujan.

Untuk mudahkan anda, kami buat poster sebagai rujukan ringkas. 

Sebar-sebarkan poster ini. Jika anda nak kongsikan di blog jangan lupa kredit dengan linkkan semula ke artikel ini =)

musim di korea


Pastikan anda merancang percutian sebaiknya. Tengok tarikh, tengok musim, terus book! Nak tahu itinerary Pakej Korea ARBA Travel? Klik di sini.

Joined Tour Atau Private Tour

Untuk pengetahuan anda, pakej Korea yang ARBA Travel tawarkan ada dua jenis iaitu Joined Tour & Private Tour. Dua-dua tour pun best dan ada kelebihan tersendiri. Ada yang tanya, mana lagi berbaloi?

Bagi kami, Joined Tour lagi berbaloi.

winter pakej korea 2018 2019

Kenapa?
Dalam kata lain, Joined Tour ini ‘kos dikongsi bersama’. Kalau tengok harga Joined Tour, memang lagi murah berbanding Private Tour sebab kos dibahagi dengan ahli trip.

Sebagai contoh kos private bus. Kos private bus untuk 5 hari 4 malam di Korea adalah RM6500.

Bahagi 5 hari, sehari dalam RM1300.
Bahagi pula 40 orang, kos seorang untuk sehari RM32.50 je.

Dengan RM32.50 seorang, anda dapat naik private bus yang selesa, tak perlu sesak-sesak dan berkejaran naik public transport.

Selalunya, orang pilih Private Tour sebab nak privacy dengan group sendiri sahaja. Kalau anda nak tahu, trip kami ini nama sahaja Joined Tour, tapi ada ciri-ciri Private Tour juga.

Bila sampai ke tempat-tempat attraction, kami berikan masa free & easy bersama group masing-masing. Anda boleh buat aktiviti mengikut masa yang ditetapkan.

autumn pakej korea 2018 2019

Ada juga pasangan yang kami perasan pada hari terakhir, rupanya mereka sedang berhoneymoon, dan mereka happy sangat dengan trip kami. Boleh tengok video testimoni mereka di sini: https://www.youtube.com/watch?v=gW1GcVTAar8.

Walaupun ramai, kami jaga kebajikan anda sama seperti pelanggan Private Tour.

Harga Joined Tour Korea kami jika book 6 bulan ke atas sebelum tarikh trip adalah:

  • RM3097 (Guesthouse)
  • RM3397 (Hotel)

Harga diatas sudah termasuk tiket penerbangan return dan bagasi.

Harga untuk Private Tour biasanya adalah RM3500 tanpa tiket flight, tapi boleh pergi bila-bila, sebab group anda sahaja, Kalau anda memang nak privacy dengan family dan memang nak Private Tour Korea, boleh hubungi kami juga.

Kami akan bantu anda untuk uruskan.

Pakej Premium Atau Pakej Budget

tempat menarik di seoul

Untuk pakej Korea Seoul, kami tawarkan dua jenis pakej iaitu Budget & Premium. Beza antara pakej premium dan budget kami adalah pada penginapan.

  • Budget : Hotel Butik
  • Premium : Hotel 3 Star

Gambarannya adalah seperti berikut :

Hotel 3 Star

Untuk hotel 3 star, kemudahan semua lengkap. Kemudahan yang disediakan adalah termasuk tuala, toiletries, dan iron.

Sebagai info, ruang bilik hotel di Korea tidak sebesar hotel 3 star di Malaysia. Korea adalah negara maju & padat, jadi mereka menggunakan ruang dengan sebaiknya.

Harga pakej untuk premium adalah RM3397/seorang. Anda dapat harga ini sekiranya anda book 6 bulan sebelum tarikh trip.

Guesthouse (Hotel Butik)

Untuk guesthouse pula, fasiliti tidaklah semewah hotel. Tapi keperluan semuanya cukup dan penginapan sangat selesa.

Guesthouse masih dapat private room & toilet, dan tidak dikongsi bersama orang lain. Berbanding hotel, keluasan bilik guesthouse adalah lebih kecil sedikit.

Harga pakej budget adalah RM3097/seorang. Anda akan dapat harga ini sekiranya anda book 6 bulan sebelum tarikh trip.

Antara perbezaan lain adalah pada flight. Untuk pakej premium, flight adalah pada pukul 1 pagi, manakala untuk pakej budget, flight pada pukul 8 pagi.

Untuk lihat itinerary pakej Korea ARBA Travel, Klik di sini.

8 Tips Untuk Dapat Tiket Murah Ke Sabah

resortkundasang-bercutikundasang2018


Ramai yang pilih untuk melancong ke Sabah sebab pemandangan semulajadi di Sabah yang sangat memukau. Di Sabah juga terdapat pelbagai tempat-tempat menarik yang boleh dilawati.

Ini bermakna kos yang banyak juga diperlukan untuk ke tempat-tempat ini! Jangan risau, anda boleh mendapatkan tiket tambang murah ke Sabah. Apakah yang perlu anda tahu berkenaan tiket flight.

TIPS 1 – Kena Tahu Range Harga Flight

AirAsia Flight Sabah. credit : avalon airport


Ramai yang tak tahu range harga flight ke Sabah berapa. ARBA Travel & Tours sentiasa memerhatikan harga tiket flight bagi mendapatkan range harga tiket. Antara yang kami jumpa bagi range harga flight KL – Kota Kinabalu (pergi balik) adalah seperti berikut :

  • Harga Murah : RM200 – RM399
  • Harga Standard : RM400 – RM500
  • Harga Mahal : RM501 – RM700

Kalau dapat harga murah dan standard, beli je terus jangan tunggu-tunggu nanti boleh jadi lagi mahal. Ramai juga yang tertipu dengan scammer yang menjual harga tiket “tidak masuk akal”. Boleh jadi harga itu betul, tapi anda perlu memerhatikan tarikh, hari, musim dan promo yang dibuat oleh syarikat flight tersebut.

TIPS 2 – Rahsianya Memang Kena Beli Awal (6 bulan sebelum)

Ramai orang ingat ada rahsia nak dapat flight murah, contohnya beli flight pada pukul 2 pagi, pada hari Rabu dan sebagainya. Sebenarnya, tidak terbukti betul cara tersebut.

Rahsianya memang kena beli tiket flight awal, seawal 6 bulan sebelum untuk dapatkan harga yang lebih murah. Maksudnya, beli 6 bulan sebelum waktu orang lain masih belum bersedia untuk terbang.

Time tu la murah sebab tak ramai nak beli tiket flight lagi.

Sebagai contoh, plan nak ke Sabah pada bulan 9, dah boleh beli tiket flight pada bulan 3. Kalau dah last minute, tiket flight memang dah mahal, apa boleh buat kan.

Bila dah dapat tiket murah, mesti excited nak tgk pegi mana nanti kan? Jum tengok itinerary di website ARBA Travel : https://arbatravel.com/pakej-sabah/

TIPS 3 – Beli Luar Waktu Cuti Umum

Kalau ada fleksibiliti atau cuti annual leave lebih, boleh pergi waktu orang ramai biasanya tak cuti. Time ni memang best sebenarnya, sebab tak ramai orang sangat kat Sabah dan tiket flight pun murah sebab demand kurang.

Cuti umum adalah seperti cuti sekolah dan juga musim perayaan ye.

Kalau memang dah plan travel masa orang balik raya, biasanya susah untuk dapatkan tiket flight murah, atau mungkin tiket pun dah habis.

Antara tiket flight AirAsia murah yang kami jumpa adalah pada tarikh-tarikh berikut:

  • 26 – 29/3/2018 : RM278
  • 27 – 30/3/2018 : RM238
  • 8 – 11/4/2018 : RM218
  • 15 – 18/4/2018 : RM198

Boleh direct ke website official AirAsia.

Anda boleh tengok jadual di bawah untuk cuti-cuti umum pada bulan 3 – 5, 2018.

Cuti Umum Mac-May 2018. credit : public holiday


TIPS 4 – Beli Masa Promo AirAsia

Waktu promo AirAsia, memang ada tiket murah untuk certain tarikh. Kena cepat dan pandai cari sebelum orang lain book. Boleh tengok harga di website AirAsia.

Sekarang AirAsia tengah promo untuk tarikh 3 Sept 2018 hingga 28 Mei 2019. Promosi berakhir pada 11 Mac 2018. Berikut adalah tarikh-tarikh untuk dapat tiket murah airasia ke Sabah yang kami jumpa :

  • 8 – 11/3/2018 : RM358
  • 22 – 25/3/2018 : RM318
  • 5 – 8/4/2018 : RM278
  • 10 – 13/5/2018 : RM218
  • 17 – 20/5/2018 : RM198

Ini ialah harga promo pada 17 – 20 May.

Flight AirAsia ke Sabah 17-20 May 2018


TIPS 5 – Beli Masa Promo MAS

MAS Flight Sabah. credit : economy traveller


Bukan AirAsia je yang buat promo, sekarang MAS juga banyak buat promo. Tapi ramai yang tak perasan MAS punya promo.

Harga MAS pun ada yang macam AirAsia walaupun ada servis premium. Anda perlu rajin memerhatikan harga tiket di website MAS!

Book sekarang untuk travel period dari 1 Mac 2018 hingga 19 Nov 2018 dan dapatkan 30% off sehingga 12 Mac 2018! Antara tarikh untuk tiket flight murah ke Sabah yang kami jumpa adalah :

  • 8 – 11/3/2018 : RM491
  • 5 – 8/4/2018 : RM 323
  • 10 – 13/5/2018 : RM323
  • 17 – 20/5/2018 : RM485

Boleh direct di web MAS atau kami book kan jika ambil pakej ground Sabah dengan kami.

Tak tengok itinerary kami lagi? Boleh tengok di website ARBA Travel : https://arbatravel.com/pakej-sabah/

Ini adalah harga promo MAS untuk perjalanan 10 May – 13 May 2018.

MAS Flight Sabah 10-13 May 2018


TIPS 6 – Untuk Tiket Murah Ke Sabah Bulan 12, Jangan Beli Sekarang

Untuk bulan 12, harga flight dia special case. Walaupun beli awal harga dia memang dah mahal sebab bulan 12 adalah peak season.

Harga standard bulan 12 ikut flight adalah seperti berikut :

  • Malindo Air : RM607
  • AirAsia : RM618
  • Malaysian Airlines : RM798

Jadi untuk bulan 12 punya trip, jangan beli terlalu awal. Cuba tunggu promo bulan Mei – Ogos baru beli. Tapi, jangan expect murah sangat macam bulan-bulan lain. Apa pun dia still peak season.

Kalau dapat harga range RM400 – RM500 tu, beli je terus sebab normally harganya memang cecah RM600 – RM700.

TIPS 7 – Jangan Tunggu “Yang Paling Murah”

Ramai orang tak tahu “harga murah” tu berapa sebenarnya. That’s why kami bagi tips #1 tentang range harga tiket flight.

Sebenarnya, kalau jumpa harga murah atau harga standard, beli je terus. Tak perlu tunggu-tunggu sebab flight normally makin lama makin mahal.

Tunggu punya tunggu, takut nanti tak boleh beli pun. Atau terpaksa beli harga mahal sebab dah lambat book, sedangkan harga standard dah okay.

Ingat, kalau jumpa harga murah atau standard, beli je terus! Beli awal tu memang rahsianya untuk dapat flight murah.

TIPS 8 – Like Page ARBA Travel

Eh? Kenapa perlu untuk like page ARBA Travel & Tours? Sebabnya hari-hari kami tengok tiket murah ke Sabah untuk customer kami!

Jadi, like page ARBA Travel sekarang. Kalau kami jumpa harga tiket murah ke Sabah, kami akan announce di page.

Kalau anda berminat untuk ke Sabah, boleh lihat itinerary kami di website ARBA Travel & Tours pakej Sabah.

Jangan lupa untuk like page kami di fb ARBA Travel & Tours.

Facebook Page ARBA Travel & Tours

Snorkeling Di Perhentian

Pernah tengok jerung depan mata? Kalau snorkeling di Perhentian, anda berpeluang dapat tengok jerung secara live! Bukan sekadar tengok, berenang skali dengan jerung-jerung ini. 

Dengan Pakej Perhentian ARBA Travel & Tours, kami menyediakan pakej snorkeling Perhentian dan akan bawa anda pergi snorkeling di tempat jerung!

Untuk snorkeling Perhentian Kecil, kami bawa anda ke lima point. Antara lima-lima point ni, ada tiga point yang wajib anda pergi; Shark Point, Turtle Point, dan Coral Point.

1. Shark Point

snorkeling perhentian kecil
credit : sayaiday


Jerung-jerung di sini bersaiz lebih kurang 1.3m. Saiz seperti baby shark.

Untuk pengetahuna anda, jerung-jerung di sini tidak baham orang, hanya makan ikan kecik sahaja.

Di shark point, guide akan turun sekali bersama anda untuk mencari jerung, jadi jangan tak turun pula, rugi kalau tak turun. Experience rare!

2. Turtle Point

penyupulauperhentian20182019


Seterusnya jumpa turtle pula! Bukan senang dapat berenang dengan turtle! Experience yang anda kene rasa kalau pergi Perhentian.

Turtle ni agak pemalu sikit. Kadang-kadang susah juga nak jumpa. Tapi, nasib baik guide kami banyak experience. Kalau pergi dengan kami, jarang sangat untuk tak jumpa turtle.

Turtle di point ini bukan turtle biasa. Saiz turtle di sini bole dikatakan “extraordinary”. Cuba tengok gambar di atas. Mana nak jumpa turtle saiz macam tu kan? Turun jangan tak turun.

3. Coral Point

coralikancantikperhentian


Coral point memang best sebab dapat tengok coral yang pelbagai rupa dan cantik-cantik.

Di coral point, anda perlu berhati-hati. Coral-coral di sini nampak sahaja lembut seperti jeli di bawah air. Tapi, ada sesetengah coral yang tajam. Boleh luka kalau tersentuh atau terpijak.

Jadi, untuk keselamatan kaki supaya tak terpijak coral tajam boleh pakai crocs atau paddle fin semasa snorkeling di point ini. Untuk keselamatan tangan pula, hati-hati time snorkeling ye. 

Di coral point, ada soft coral, hard coral dan coral yang glow in the dark.

Walaupun ini ialah coral point, tapi anda akan jumpa pelbagai spesis ikan di sini. Ikan nemo, ikan belang hitam putih, dan macam-macam lagi.

Untuk disenaraikan, list panjang sangat, jadi pergi snorkeling Perhentian Kecil sekarang dan tengok sendiri ikan apa yang ada.

coralikannemoperhentian20182019


Semua point snorkeling ini akan dibuat di open sea, bukan di tepi-tepi pantai.

Untuk merasakan experience yang best macam ni di Perhentian, jum visit website ARBA Travel. Kami ade pakej Perhentian best untuk anda.

Shopping Di Korea

tempat shopping di korea

Tak lengkap percutian kalau tak ke tempat shopping di Korea. Korea sememangnya terkenal dengan syurga beli belah terutama barangan kosmetik dan kecantikan.

Tempat shopping menarik sangat banyak di Korea. Dengan pakej Korea ARBA Travel, anda akan dibawa ke tempat-tempat shopping murah sahaja, tapi dengan lebih banyak pilihan.

Myeongdong

tempat shopping di korea


Myeongdong terletak di tengah-tengah Seoul dan merupakan salah satu tempat yang paling banyak dikunjungi lokal dan pelancong.

Myeongdong terkenal dengan jualan barangan kosmetik. Pelbagai jenis brand dan produk kosmetik boleh didapati di sini. Mereka akan berikan sample produk untuk tarik anda ke kedai mereka.

Selain kosmetik, pakaian berfesyen dan makanan banyak dijual disini. 

Untuk barang komestik anda boleh dapat harga serendah KRW1000 untuk sekeping facial mask, dan KRW10000 untuk 5 keping.

Dongdaemun Market


Dongdaemun Market merupakan supplier kain dan pakaian Korea yang terbesar. Tarikan utama di sini adalah textile. Bagi peminat korean fashion, anda boleh dapatkan di sini dengan harga standard.

Menjelang malam, suasana lebih meriah dengan musik dan pertunjukan tarian. Lebih banyak kedai dibuka yang menjual barang-barang gred A.

Uniknya di Dongdaemun Market, kedai-kedai di sini mengekalkan binaan traditional asal dan berkembang dengan penambahan kedai-kedai modern.

Antara kedai lain di sini ialah Cerestar, Migliore, Designer’s Club, dan Doosan Tower. 

Pelbagai jenis fesyen boleh jumpa di sini termasuk fabrik, baju, kasut, accessory, topi, beg dan barang-barang kahwin. Kebanyakan kedai menjual barang specifik seperti kasut sahaja. Anda perlu pergi ke kedai lain untuk barang-barang lain.

Namdaemun Market

tempat shopping di korea


Namdaemun Market merupakan traditional market terbesar dan tertua di Korea. Pasar ini femes di kalangan penduduk tempatan kerana barang-barang dapur dijual di sini. Namdaemun Market ini lebih kurang seperti pasar malam di Malaysia.

Range barang yang anda boleh jumpa sama seperti pasar malam, tapi dengan kepelbagaian yang lebih banyak lagi.

Femes bagi pelancong adalah souvenir seperti brooch, keychain, dan fridge magnet. Harga untuk souvenir seperti berikut:

– Brooch

  • Kecil – KRW2000
  • Medium – KRW4000
  • Besar – KRW10000 – KRW20000.

– Magnet / Keychain
10 dengan harga KRW5000. Tempat lain 10 harga KRW12000

– Baju @ jersey I Love Korea. 
Harga KRW10000 untuk 3 helai, biasanya KRW8000 untuk sehelai.

Antara barang lain yang anda boleh cari di sini ialah barangan dapur, baju, kasut, barang kaca, permainan, stationary, accessory, topi, karpet, bunga, ginseng, seaweed, dan fine arts.

Terdapat juga barang-barang yang ‘unexpected’ seperti kamera, ubat traditional, mountain gear, fishing gear, dan barang-barang import.

Gwangjang Market

tempat shopping di korea


Gwangjang Market terkenal dengan kain silk yang berkualiti. Selain silk, anda boleh dapatkan kain cotton, satin, bed-sheet linen, perabot, peralatan tempat tidur. Pilihan kain-kain di sini lebih banyak dan cantik.

Anda juga boleh dapatkan custom-made hanbok di Gwangjang Market. Harga ikut kedai, jadi anda perlu survey dahulu.

Antara harga anda boleh dapat di sini:

  • KRW10000 – cotton (4 ela)
  • KRW66000 – plain silk
  • KRW80000 – silk bercorak
  • KRW250000 – KRW400000 – custom made hanbok
musim sejuk korea


TIPS SHOPPING DI KOREA

Dengan pakej Korea ARBA Travel, anda akan pergi ke tempat-tempat shopping di atas. Jadi, paling penting sediakan duit secukupnya. Tukar duit MYR ke KRW di Malaysia supaya tidak rugi.

Anda akan pergi ke Myeongdong, Dongdaemun, Namdaemun, dan Gwangjang Market. Setiap tempat mempunyai tarikan tersendiri yang membuatkan anda rasa nak beli semuanya. 

Jadi, untuk lebih jimat, di Gwanjang dan Namdaemun, anda boleh tawar-menawar dengan penjual untuk dapat harga lebih rendah. Tawar-menawar adalah biasa di kedua tempat ini.

“Ahjumma, kakka jyuseyo.” 
Maksudnya : “Auntie, discount please.” Untuk uncle, panggil Ahjussi ye.

Untuk menawar, anda perlu tunjukkan yang anda sangat berminat untuk beli. Sekiranya penjual tidak mahu berikan diskaun, jangan risau, tengok apa mereka cakap bila anda berlalu pergi.

Kalau pandai cakap Korea lagi bagus, senang tunjukkan “aegyo” untuk dapat diskaun. Cakap English pun tak apa, tapi kalau mereka tak faham English, boleh gunakan body language dan kalkulator untuk tunjuk harga.

Market-market di Korea sangat besar dan banyak kedai. Jadi, disarankan untuk anda survey harga dulu sebelum beli. Banyak kedai akan jual benda yang sama dengan harga yang berbeza. 

Sediakan bag besar sekiranya anda plan untuk beli banyak barang. Disebabkan saiz market yang besar, anda akan pilih untuk teruskan berjalan daripada balik ke kereta atau hotel untuk simpan barang.

tips shopping di korea


Hati- hati dengan ‘Tourist Trap’

Di Korea ada tempat shopping yang kami gelar sebagai tempat tourist trap. Tapi kebanyakan orang panggil tempat ini government shop atau compulsary shop. Ini antara contoh kedai tourist trap:

  • National Ginseng Centre
  • Amethyst Factory
  • Seaweed Museum Seoul

Sekiranya anda nampak tempat-tempat ini dalam itinerary pakej, anda perlu elak daripada ambil pakej tersebut kerana anda akan bazir banyak masa dan wang di tempat-tempat ini.

Tempat ini dipanggil tourist trap kerana sebaik sahaja anda masuk, pintu akan ditutup rapat, anda dipaksa mendengar ceramah produk mereka. Bukan setakat itu, anda tidak boleh keluar dari tempat itu selagi anda tidak beli produk mereka. 

Sekurang-kurangnya, anda akan spend 2 jam di satu tempat. Bayangkanlah kalau anda pergi sampai 4 – 5 tourists trap. 

Kalau anda ambil pakej yang ada tourist trap, anda tak dapat stay lama di Nami Island atau Everland, mungkin 2-3 jam sahaja sebab kena pergi ke kedai tourist trap.

 Pakej Korea ARBA Travel tidak bawa anda ke tempat-tempat ini. Nama sahaja compulsary, tetapi anda tak perlu pergi pun.

Kami bawa anda ke kedai local yang lebih murah dan banyak pilihan.

Artikel Berkaitan :

Makanan Halal Di Korea

makanan halal korea

Sekarang, sangat mudah untuk anda jumpa restoran yang menjual makanan halal di Korea. Banyak apps juga direka untuk memudahkan pelancong mencari restoran halal.

Sejak 2017, Korea menekankan kepentingan restoran Muslim-friendly yang menyediakan makanan halal kerana pelancong yang datang kebanyakannya berasal dari negara Islam. Anda boleh jumpa banyak restoran halal terutama di Itaewon.

Eid Halal Korean Food

makanan halal korea


Eid, antara restoran terawal yang menyediakan makanan halal. Pemiliknya berbangsa Korea dan beragama Islam. Restoran ini terletak berhampiran masjid di Itaewon. 

Bilangan meja terhad, jadi boleh reserve dan tunggu di masjid. Restoran ini menyediakan hidangan Korea dengan bahan-bahan yang halal. Daging diimport dari luar negara kerana kekurangan penyembelihan halal di Korea.

Antara makanan disediakan di Eid:

  • Beef Bulgogi
  • Bibimbap
  • Grilled Fish
  • Samgyetang (giseng chicken soup)
  • Haemul Deop Bap

Harga makanan lebih kurang dalam KRW8000 – KRW12000 per dish. Waktu operasi dari 11.30 pagi – 9 malam, tutup hari Isnin.

makanan halal korea
makanan halal korea


Makan Halal Korean Restaurant

makanan halal korea


Makan Halal Korea terletak berhampiran masjid di Itaewon dan pemiliknya yang beragama Islam. Restoran ini antara yang diiktiraf KMF (Korean Muslim Federation) pada tahun 2015.

Makan Halal Korea ada dua kedai yang berdekatan. Restoran utama menyediakan hidangan Korea, dan restoran kedua menyediakan makanan berasaskan noodle dan ayam. 

Seperti Eid, bilangan meja di Makan Halal Korea terhad. Tapi, makanan di Makan Halal Korea banyak mendapat review baik kerana makanannya yang sedap dengan portion besar. 

Antara makanan dalam menu Makan Halal Korea:

  • Tteokgalbi
  • Samgyetang
  • Bulgogi
  • Bulgogi Bibimbap

Harga lebih kurang dalam KRW8000 – KRW15000 per dish. Beroperasi dari pukul 10.30 pagi hingga 10.30 malam, tutup setiap Selasa.

makanan halal korea
makanan halal korea


Yang Good (Yangguk) Halal Korean BBQ

makanan halal korea


Ini tempat wajib anda pergi sekiranya terasa nak berBBQ dalam cuaca sejuk di Korea. Restoran ini terletak di daerah Gangnam.

Yang Good menyediakan daging lembu dan kambing yang diimport dari Australia. BBQ ini dihidang sekali dengan side dish dan boleh refill secara percuma.  

Selain daging, anda juga boleh menikmati hidangan noodle, ayam, dan stew.

Antara menu lamb di Yang Good:

  • Lamb Rack
  • Marinated Lamb
  • Skewered Lamb

Anda boleh pilih untuk ambil marinated lamb yang disalut dengan sos manis, atau unmarinated lamb yang juicy.

Harga lebih kurang dalam KRW 11000 – KRW22000 per serving, buka dari 3pm – 2am dan tutup pada hari ahad.

makanan halal korea
makanan halal korea


BoA Travel House


First floor bangunan BoA Travel House dijadikan restoran yang menyediakan makanan halal Korea, dalam bentuk dosirak, atau nama lainnya lunchbox. 

Terletak di daerah Hongdae, kedai ini beroperasi dari pukul 12pm – 9pm. Mereka sediakan tempat solat bagi yang tidak menginap di BoA Travel House.

Antara menu dosirak halal BoA Travel House:

  • Bulgogi Dosirak
  • Chicken Dosirak
  • Japchae Dosirak
  • Chili Shrimp Dosirak
  • Squid Dosirak
  • Salmon Teriyaki Rice Dosirak
  • Gimbap & Tteokbokki Dosirak

Harga satu dosirak sekitar KRW8000. Ada disediakan juga hidangan selain dosirak seperti kimbap, tteokbokki, jjajangmyeon dan ayam.

makanan halal korea
makanan halal korea


Bombay Grill


Bombay Grill di Itaewon menyediakan makanan India dan Pakistan. Hidangan di Bombay Grill banyak berasaskan ayam dan kambing, dan dihidang bersama nasi.

Selain ayam dan kambing, mereka menyediakan pelbagai jenis hidangan roti nan.

Antara menu di Bombay Grill:

  • Nasi Briyani
  • Chicken Tikka Masala
  • Mutton Qurry

Bombay Grill buka pada pukul 11 pagi hingga 10 malam. Harga lebih kurang dalam KRW10000 – KRW18000.

makanan halal korea


Apa yang ARBA Travel tawarkan

Dengan pakej Korea ARBA Travel, kami bawa anda ke restoran Muslim-friendly sahaja. Makanan dijamin halal dan sesuai dengan citarasa orang Malaysia. Boleh tengok apa kata pelanggan yang telah pergi dengan ARBA Travel.


Kalau anda nak cari pakej yang makan sedap dan puas hati, boleh lihat pakej kami di sini :

https://arbatravel.com/pakej-korea/melancong-ke-seoul/